Jarné prázdniny v tatranských strediskách ovplyvnili výkyvy počasia

12.03.2012 Poprad

Vysoké Tatry 12. marca (TASR) – Návštevnosť v tatranských strediskách počas jarných prázdnin výrazne ovplyvnilo počasie. Tri týždne, počas ktorých postupne prázdninovali Západoslováci, Východoslováci a Stredoslováci, aj napriek nie príliš dobrým poveternostným podmienkam, hodnotia strediská pozitívne.
"Jarné prázdniny mali niekoľko zvláštnych negatívnych faktorov, jednak ani západniarskym ani východniarskym krajom nevyšlo veľmi počasie, vystriedal sa u nás silný vietor, čo spôsobilo, že nešli lanovky a vleky, bolo výrazné oteplenie i husté sneženie, ani jeden týždeň jarných prázdnin nebol celý o peknom počasí," konkretizoval riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. To spôsobilo aj zvýšený počet úrazov a viac práce mali aj horskí záchranári. Výkyvy počasia zapríčinili aj to, že niektorí turisti svoje pobyty tesne pred nástupom stornovali.
"Oproti minulému roku sa však zvýšil počet ubytovaných hostí vo Vysokých Tatrách o 10 až 15 %, čo nás veľmi potešilo, presné výsledky však ešte nemáme, pretože len teraz sa končili prázdniny Stredoslovákom," doplnil Chudý.
Výraznejšie boli podľa neho obsadené ubytovacie zariadenia v Tatranskej Lomnici ako v centre Tatier v Starom Smokovci aj napriek tomu, že bola zabezpečená prevádzka skibusu. "V tomto období bola vyťaženosť skibusu nižšia. To, že návštevnosť Tatranskej Lomnice bola výrazne vyššia, nám potvrdila aj návštevnosť informačných kancelárií. Pribudlo tu prakticky všetkých národností, ktoré sledujeme, či už to boli Česi, Poliaci, anglicky i rusky hovoriaci návštevníci," doplnil Chudý. Pokles návštevnosti informačných kancelárií zaznamenali v Starom Smokovci.
Podľa predbežných informácií sa zvýšil aj počet jednodňových návštevníkov, ako aj predaj balíkov služieb. "Výrazne narástol ich predaj, čo svedčí o tom, že slovenskí návštevníci ocenili túto službu a chápu už jej výhody," upozornil Chudý. Predpokladá, že do konca celej zimnej sezóny bude predaj ski balíkov výrazne vyšší ako v minulom roku. Z hľadiska návštevnosti ubytovaných hostí vedú Slováci, za nimi nasledujú Česi a Poliaci. "Je pomerne záujem aj zo strany rusky hovoriacich návštevníkov, hoci Rusov ubudlo, nahrádzajú ich však hostia z Ukrajiny, Bieloruska a pobaltských krajín," doplnil.
Jarné prázdniny sú akýmsi druhým vrcholom zimnej sezóny, lyžovačka v Tatrách však ešte zďaleka neskončí. "Je dostatok snehu, je veľmi dobrá predpoveď počasia, v rámci ktorej by sa mala snehová pokrývka udržať, podmienky na zjazdovkách sú veľmi dobré, je viac využívaný skialpinizmus. Veríme, že ešte aj v najbližších týždňoch, prakticky až do Veľkej noci lyžovačka vo Vysokých Tatrách bude pokračovať," ubezpečil Chudý.
 

Vyberte región